1. DURITATEA este termenul care face referire la prezenta, in apa, a mineralelor precum
calciul si magneziul. Prin analiza chimica se stabileste cantitatea de minerale din apa. De
exemplu, un volum de 4 litri de apa cu duritatea 5 oG contine minerale dizolvate care, in stare
solida, au dimensiunile unei tablete de aspirina. Un volum de 4 litri de apa cu duritatea 25 oG
are un continut de minerale egal cu dimensiunea a 5 tablete de aspirina. Duritatea apei variaza.
In general, duritatea apei are valori cuprinse intre 3 si 100 oG.
2. FIERUL din apa se masoara in mg/l. Cantitatea totala de fier si tipul sau tipurile acestuia se
determina prin analiza chimica. Cele 4 tipuri de fier prezente in apa sunt:
Feros (apa limpede)
Feric (apa rosiatica)
Fier legat bacteriologic si organic
Fier legat coloidal si anorganic (feros si feric)
Apa poate contine unul sau mai multe din cele 4 tipuri de fier si orice combinatie a acestora.
Cand folositi un dedurizator pentru a elimina Fe2+ din apa, adaugati 5 dedurizatorati la duritatea
apei, pentru fiecare dedurizatorate (mg/l) de Fe2+.
Tipurile feric (apa rosiatica) si legate bacterial si organic nu sunt solubile. Tipurile legate
coloidal si anorganic, sub forma ferica sau feroasa, nu vor putea fi filtrate sau schimbate.
Dedurizatorul nu va elimina fierul legat coloidal.
3. ACIDITATEA sau apa acida apare datorita prezentei in apa a dioxidului de carbon, a
hidrogenului sulfurat si uneori a apei reziduale. Pentru tratarea apei acide se recomanda
folosirea unui filtru de neutralizare sau a unui sistem de dozare substante chimice.
4. SEDIMENTELE sunt particule de materie fina, in suspensie in apa, adesea, aceste materii
sunt argila sau namolul. Sedimentele, in cantitate mare, dau apei un aspect tulbure. Pentru a
rezolva problema, trebuie instalat, inaintea intrarii in dedurizator , un filtru pentru sedimente .